×

11 octombrie – Ziua Internațională a Fetelor

În fiecare an, pe 11 octombrie, UNICEF marchează Ziua Internațională a Fetelor pentru a promova egalitatea de gen și șanse egale pentru fetele din întreaga lume.

Sărbătoarea a fost instituită la 19 decembrie 2011 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.

Fetele adolescente au dreptul la o viață sigură, educată și sănătoasă, nu numai în acești ani critici de formare, ci și pe măsură ce se maturizează în femei. Dacă sunt sprijinite în mod eficient în anii adolescenței, fetele au potențialul de a schimba lumea – atât ca fete împuternicite de astăzi, cât și ca lucrătoare, mame, antreprenori, mentori, șefi de gospodărie și lideri politici de mâine.

O investiție în realizarea puterii fetelor adolescente își menține drepturile astăzi și promite un viitor mai echitabil și prosper, unul în care jumătate din umanitate este un partener egal în rezolvarea problemelor schimbărilor climatice, conflictelor politice, creșterii economice, prevenirii bolilor și durabilitate globală.

Fetele depășesc granițele și barierele ridicate de stereotipuri și excluziune, inclusiv cele adresate copiilor cu dizabilități și celor care trăiesc în comunități marginalizate. Ca antreprenori, inovatori și inițiatori ai mișcărilor globale, fetele creează o lume relevantă pentru ei și pentru generațiile viitoare.

Doar asigurând drepturile femeilor și fetelor în toate obiectivele vom ajunge la justiție și incluziune, economii care funcționează pentru toți și susținerea mediului nostru comun acum și pentru generațiile viitoare.

DISTRIBUIE