×

12 aprilie – Ziua Mondială a Cosmonauticii

Dacă vă gândiți că dorința copiilor de a deveni cosmonauți se referă doar la țările occidentale, vă înșelați amarnic. Se pare că același vis îl au și copiii din republica Moldova, fiind inspirați de zeci de cărți și istorii pe care le citesc și le aud.
Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului reamintește că astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Cosmonauticii.
Probabil că și pe tine te întrebau părinții sau rudele: Ce vrei să fii când te faci mare? În lumea noastră există multe profesii diferite. Pentru a determina cu exactitate dacă poți deveni un adevărat astronaut, mai întâi, trebuie să înveți cât mai mult despre această profesie eroică.
Această profesie este destul de tânără. Numai în ultimul secol oamenii nu au putut nici măcar să viseze să se apropie de stele, iar astăzi vizitează și alte planete. La 12 aprilie 1961, primul zbor spațial a fost făcut cu primul cosmonaut la bord – Yuri Gagarin. O navă numită Vostok a pornit de la Baikonur și, din acel moment, a apărut profesia de astronaut despre care aproape toți copiii au visat.
Un astronaut este o persoană care trebuie să rezolve numeroase probleme la bordul unei nave. Copilași, dacă profesia de cosmonaut este alegerea voastră fermă, atunci trebuie să vă monitorizați cu atenție starea fizică. Sănătatea, aproape perfectă, este cerința principală pentru un viitor candidat. Nu trebuie să aveți obiceiuri proaste, pentru că nu puteți găsi un spital în spațiu. Pe lângă sănătatea fizică și psihică perfectă, o altă cerință majoră pentru un viitor cosmonaut este necesitatea de a cunoaște cât mai multe limbi străine, deoarece va trebui să comunicați cu Stația Spațială Internațională, care a fost creată prin eforturile a mai multor țări.
Până veți deveni cosmonauți, dragi copilași, citiți literatura de specialitate pe această temă și în fiecare zi aflați ceva nou. Poate că anume tu vei face o descoperire importantă, care va aduce omenirea să exploreze noi planete. Totul stă în mâinile tale, și depinde numai de tine, ce fel de viitor vei avea!
DISTRIBUIE