×

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat a Republicii Moldova

Anual, la data de 27 aprilie, Republica Moldova sărbătorește Ziua Drapelului de Stat. Pentru prima dată Ziua Tricolorului a fost desemnată la data de 27 aprilie 1990, care oficial la aceeași dată a fost desemnat simbol al țării noastre de către deputații primului Legislativ.

Drapelul este un simbol oficial major al suveranității şi independenței Republicii Moldova și este compus din culorile roșu, galben și albastru. În mijlocul câmpului galben este imprimată Stema de Stat.
Albastrul de pe drapel semnifică speranța și stabilitatea, galbenul este simbolul valorilor materiale și spirituale, iar roșu reprezintă focul veșnic și sângele vărsat în numele libertății.
Drapelul de Stat simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului, reflectă principiile lui democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor republicii. Tricolorul este arborat pe edificiile instituțiilor oficiale ale statului, la ceremonii și solemnități și însumează toate aspirațiile spre libertate și democrație ale cetățenilor noștri, de afirmare plenară și consolidare a statalității Republicii Moldova.

Legea 217 din 17.09.2010 privind drapelul de stat al Republicii Moldova

DISTRIBUIE