×

Actorii sociali din cadrul autorităților municipale s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta mecanismele de combatere a discriminării copiilor cu dizabilități

Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului informează că astăzi în incinta Primăriei municipiului Chișinău s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul ,,Acceptarea dizabilității. Metode de combatere a discriminării”.

Activitatea a inițiat cu cuvântul de salut al viceprimarului municipiul Chișinău pe problemele sociale, Angela Cutasevici, ulterior actorii sociali din cadrul autorităților municipale responsabili de asigurarea respectării drepturilor copiilor cu dizabilități în domeniul  educației, sănătate, servicii sociale, au pus în dezbatere subiecte referitor la incluziunea acestor copii în comunitate.

Totodată, participanții venit cu propuneri și au identificat metode privind diminuarea și combaterea discriminării copiilor cu necesități speciale, iar părinții copiilor cu dizabilități au menționat despre problemele actuale și dificultățile cu care se confruntă în vederea accesării serviciilor pentru reabilitarea copiilor, dar și integrarea în societate.

Masa rotundă se desfășoară în cadrul ,,Lunii de conștientizare a Sindromului Down” și este dedicată copiilor cu sindrom Down, care locuiesc, trăiesc și suferă la fel ca toți copii. Evenimentul este organizat de A.O. ,,SUNSHINE” în cadrul proiectului ,,Suntem diferiți, dar la fel” – Octombrie – Luna sensibilizării și conștientizării umane față de persoanele cu sindrom Down.

În serviciile sociale din cadrul Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului sunt la evidență 94 copii cu sindrom Down.

Sindromul Down este o stare genetică pe parcursul întregii vieți, ce se produce în  momentul concepției fătului. Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întodeauna din condiția umană, fiind universal prezent în toate națiile, genurile și mediile socio-economice.

DISTRIBUIE