×

Astăzi este marcată Ziua mondială a sănătății mintale

În fiecare an, pe 10 octombrie, este sărbătorită Ziua mondială a sănătăţii mintale. Ziua este marcată la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Sănătăţii Mintale, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sprijină această iniţiativă prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la problemele de sănătate mintală.

Obiectivul general al Zilei mondiale a sănătăţii mintale este de a creşte gradul de conştientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume şi de a mobiliza eforturile în sprijinul rezolvării acestora

Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă şi de bună calitate şi dreptul la libertate, independenţă şi incluziune în comunitate.

O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea şi bunăstarea generală.

Afecţiunea mintală nu ar trebui să constituie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului. Mulţi sunt excluşi din viaţa comunităţii şi discriminaţi, în timp ce mulţi alţii nu pot avea acces la îngrijirea de sănătate mintală de care au nevoie sau pot accesa doar îngrijiri care le încalcă drepturile omului.

În țara noastră prevalența prin maladii psihice, în anul 2022, era de 78 128 de persoane, conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din opt trăiește cu afecțiune de sănătate mintală.

DISTRIBUIE