×

Canicula, un pericol pentru cei mici! Pe căldură, copiii sunt cei mai vulnerabili! Cum îi poți proteja și ce trebuie să știi

Pe măsură ce temperaturile cresc, acestea ajung să ne afecteze atât pe noi, adulții, cât și pe copii. Aceștia sunt cei mai vulnerabili. Din cauza căldurii, temperatura corpului lor crește de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult. Iată ce trebuie să știi cum să te comporți în zilele care devin, practic, insuportabile.

Pe măsură ce schimbările climatice duc la creșterea temperaturii, valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și mai intense.

Cum îi afectează canicula pe cei mici

Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade, poate surveni moartea.

Este imporatant ca părinții să fie conștienți de impactul pe care canicula o are asupra sănătății copiilor.

Canicula poate provoca disconfort și poate afecta starea de spirit a copiilor, ducând la irascibilitate, oboseală și chiar probleme de somn. Iar părinții trebuie să înțeleagă aceste schimbări și să știe cum să le gestioneze:

  • dați-i copilului să consume cât mai des lichide proaspete, chiar dacă acesta nu le cere, excludeți băuturile dulci carbogazoase;
  • evitați să lăsați copilul până la 5 ani fără supraveghere, chiar pentru perioade scurte de timp,
  • în niciun caz nu lăsați copiii sub 5 ani în automobile parcate, evitați deplasarea pe distanțe lungi, în vehicule fără posibilități de climatizare;
  • asigurați-vă cu rezervă de apă în cantități suficiente, în cazul unei deplasări;
  • evitați plimbările cu copilul sub 1 an în orele caniculare;
  • evitați scăldatul copilului în apă rece;
  • mâncarea copilului trebuie să fie proaspăt preparată, să include fructe și legume.

Cazuri tragice se produc atunci când micuții sunt lăsați în mașină.

Nu lăsați NICIODATĂ copiii singuri în mașină!

În timpul caniculei, temperatura din mașină poate fi mortală. În soare, acestea se încing foarte repede, de aceea se pot produce tragedii mai repede decât vă imaginați.  

 

Peste 60.000 de decese sunt atribuite perioadelor de caniculă care au afectat Europa în vara lui 2022, potrivit unui studiu amplu publicat în revista științifică Nature Medicine.

Amintim că, în contextul caniculei, Primăria municipiului Chișinău a instalat corturi în toate sectoarele Capitalei cu apă potabilă.

 

DISTRIBUIE