×

Centrul maternal, un nou serviciu social NON-STOP care va fi deschis, în curând, în Capitală! Activități puse la punct în cadrul unei ședințe de coordonare

Primăria municipiului Chișinău, în colaborare cu UNICEF Moldova și prin intermediul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) , pregătește un nou serviciu GRATUIT  în sprijinul mămicilor din Capitală! Lansarea acestuia este pe ultima sută de metri, iar astăzi a avut loc o nouă ședință de lucru pentru coordonarea activităților cu specialiștii din cadrul viitorului centru.

 

 

La ședință a participat Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC), Olga Zaharia, șefa Direcție îngrijire alternativă și adopție a DGPDC, reprezentanți ai UNICEF Moldova, organizație împreună cu care se realizează acest frumos proiect, dar și angajații centrului maternal.

 

 

Centrul maternal urmează a fi lansat în curând și va fi coordonat de Ludmila Aricova.

Ce reprezintă serviciul social Centrul maternal pentru cuplul mamă-copil?

Mamele trebuie să fie în siguranță alături de copiii lor. Primăria municipiului Chișinău,  cu suportul UNICEF Moldova va lansa Serviciul social ”Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani”, care va activa în subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului.

Scopul Serviciului este formarea, menținerea și întărirea legăturilor familiale ale femeilor cu copiii cu vârsta mai mare de 6 ani, aflate în situații de dificultate. Serviciul este absolut gratuit și oferă siguranță și confidențialitate beneficiarilor.

Noutatea acestui centru ține de capacitatea și posibilitatea de a găzdui mame cu mai mulți copiii, pentru a păstra legăturile cuplului mamă-copii.

Cine se poate bucura de serviciile Centrului Maternal pentru cuplul mamă-copil?

Serviciile Centrului maternal sunt destinate pentru următoarele categorii de beneficiari: mame solitare, mame minore, victime ale violenței în familie sau traficului de ființe umane, mame provenind din familii cu venituri mici, marginalizate; mame cu copii care nu au locuință, și situația în care se află prezintă un risc major pentru siguranța și sănătatea copilului; precum și cuplurile mamă-copil/copii refugiate sau deplasate internațional din cauza războiului din Ucraina.

Ce servicii vor fi oferite în cadrul Centrului maternal pentru cuplul mamă-copil?

În total, Centrul poate găzdui până la 7 cupluri mamă-copil/copii (7 adulți și 13 copii) concomitent, pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire a plasamentului pentru încă 6 luni, în caz de necesitate.

Beneficiarii se pot adresa non-stop, șapte zile pe săptămână. Centrul maternal oferă cuplului mama-copil servicii de găzduire (cazare), îngrijire, educație, asistență medicală, socială, psihologică și de (re)integrare.

DISTRIBUIE