×

Copiii cer psiholog în fiecare școală și programe educative cum să prevină bullying-ul

Pentru a se simți protejați, copiii le solicită autorităților prezența unui psiholog în fiecare școală, un cod cu reguli bine definite în abordarea fenomenului de bullying, precum și programe de educație non-formală, care să-i ajute pe elevi să prevină bullying-ul. Doleanțele copiilor față de profesori sunt ca aceștia să-i trateze pe toți în mod egal, indiferent de statutul social, economic sau cunoștințe, să fie mai atenți, deschiși și prietenoși și să intervină în situațiile de bullying.

La o conferință la această temă, copiii au purtat un dialog cu autoritățile, profesorii și părinții despre problemele pe care le-au identificat și soluțiile pe care le văd ei pentru o școală fără bullyingtransmite IPN cu referire la un comunicat presă al organizației nonguvernamentale „Terre des homes Moldova”, care implementează proiectul „Eforturi comune pentru a combate bullying-ul în Moldova”.

Vorbiți cu noi calm și clar, nu strigați la noi. Nu ne comparați cu alți copii, susțineți-ne alegerile, aveți încredere în noi. Oferiți-ne atenție, timp și grijă. Interesați-vă de stările prin care trecem, de viața noastră de la școală, pentru că am putea fi în pericol și să nu mărturisim”, este ceea ce-și doresc copiii de la părinți.

Pentru un mediu mai sigur și prietenos la școală, copiii le recomandă semenilor să fie binevoitori și respectuoși unii cu alții, să comunice deschis și prietenos, pentru a soluționa conflictele. „Fiecare dintre noi este valoros și poate fi parte a schimbării. Fii chiar tu cel care oprește bullying-ul!”, își îndeamnă adolescenții semenii.

Atât copiii, cât și părinții, cadrele didactice, și reprezentanții direcțiilor învățământ au notat că cea mai mare carență este lipsa unui psiholog în fiecare școală, un psiholog profesionist, în pas cu tendințele din domeniu, implicat, prezent și atent la nevoile copiilor. Un al doilea aspect foarte important, scos în evidență, este necesitatea instruirilor continue, atât pentru personalul pedagogic, cât și pentru părinți.  

Svetlana Pelin, psiholog la o instituție de învățământ din orașul Basarabeasca, a subliniat că un singur psiholog în școală nu este suficient, iar pentru a contracara fenomenul de bullying este nevoie să se pună accent în mod special pe intervenție, începând din școala primară.

Natalia Madan, părinteeste de părere că părinții au nevoie de instruiri în comunicare, să învețe în permanență cum să comunice eficient cu copiii lor la toate vârstele. Să nu critice și să nu ignore copilul când acesta le povestește ceva. Și foarte importantă este validarea tuturor emoțiilor.

Prezentă la dezbateri, Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetăriia spus că așteaptă să primească un raport oficial cu toate recomandările, pentru a fi analizate la minister. Natalia Grâu a subliniat că acest an de învățământ a fost unul complicat din cauza pandemiei, astfel, multe dintre problemele existente s-au agravat.

Ilija Talev, reprezentant adjunct de țară al UNICEF Moldova a menționat că problema bullying-ului nu poate și nu trebuie rezolvată fără participarea activă a copiilor – ei sunt cei care trec prin acest fenomen și suferă din cauza lui.

Aproape 400 de adolescenți din toată țara au contribuit, atât în calitate de participanți, dar și ca experți la „Analiza privind necesitățile copiilor pentru a se simți în siguranță și a avea o școală fără bullying”. Analiza este parte a proiectului „Eforturi comune pentru a combate bullying-ul în Moldova”, implementat de „Terre des homes” Moldova în 30 de școli din țară, în perioada august 2020 – mai 2021, cu suportul UNICEF Moldova, ChildHub și Oak Foundation.

Sursa: IPN

DISTRIBUIE