×

Cu grijă față de cei mici! A mai rămas puțin până la lansarea serviciului pentru copii de la 4 luni la 3 ani, în Capitală. Grupul de lucru a pus la punct ultimele pregătiri

Un nou grup de lucru privind serviciul care va fi lansat de Primăria Capitalei prin intermediul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Este vorba de un Centru de zi pentru copii de la 4 luni la 3 ani, care va activa în Capitală.

La ședința de lucru a participat șefa DGPDC, Tatiana Oboroc, viceprimarul Angela Cutasevici, dar și specialiști din cadrul UNICEF Moldova responsabili de aplicarea acestui proiect important pentru micuții aflați în dificultate, și lansat în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat anterior între această organizație și Primăria Capitalei. Serviciul urmează a fi lansat miercuri, 5 iulie 2023, în cadrul unui eveniment de prezentare.

Grupul de lucru a definitivat aspecte ce țin de prezentarea serviciului și a pus la punct ultimele pregătiri.

Amintim că scopul principal al acestui serviciu este de a preveni separarea copilului de familie, marginalizare, excluderea socială și instituționalizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 luni și 3 ani. Centrul oferă condiții optime pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, facilitează procesul de reintegrare familială și promovează incluziunea educațională și socială a copiilor, dar și oferirea condițiilor optime pentru ca părinții să se poată (re)angaja în câmpul muncii.

Servicii oferite copiilor Centrul de zi oferă o gamă diversă de servicii pentru copii, precum alimentație adaptată vârstei și cerințelor individuale al copiilor, formare a deprinderilor de viață (autoservire, igienă), dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare, comportament și relaționare, precum și alte activități educaționale menite să sprijine dezvoltarea armonioasă a copiilor. Un aspect important de menționat este că acest serviciu este oferit GRATUIT și este disponibil pentru familiile din municipiul Chișinău și suburbii care se confruntă cu diverse grade de vulnerabilitate financiară, ca urmare a unor situații involuntare de omisiune. Centrul este deschis în intervalul orar 07:00 – 19:00, astfel încât să fie accesibil și util pentru familiile ocupate.

Locația Centrului de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni până la 3 ani se află în municipiul Chișinău, pe strada Cuza Vodă 29/4. În vederea facilitării accesului părinților și copiilor la acest serviciu social, este asigurat un abonament gratuit pentru călătoriile cu transportul public.

Procedura de admitere Pentru a solicita admiterea copilului în acest serviciu, părinții trebuie să depună următoarele documente:

  • Cerere de înscriere în serviciu;
  • Declarație privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
  • Copie a actului de identitate/certificatului de naștere a copilului;
  • Fișa medicală a copilului (formular 027, certificat de vaccinare, certificat de contact);
  • Actul de confirmare a faptului că unul dintre părinți este angajat sau este în căutarea activă a unui loc de muncă, eliberat de către angajator sau agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.

Admiterea în serviciu se realizează prin adresarea la Direcțiile de protecție a drepturilor copilului de sector, care se găsesc la adresele următoare:

● DPDC Botanica, str. Teilor, nr. 10, tel: 0 22 763 586;

● DPDC Buiucani, str. M. Viteazu, nr. 10, tel: 0 22 295 027;

● DPDC Centru, str. Bulgară, nr. 43, tel: 0 22 546 515;

● DPDC Ciocana, str. Mircea cel Bătrân, nr. 16, tel: 0 22 331 935;

● DPDC Rîșcani, str. S. Lazo, nr. 27/1, tel: 0 22 293 467.

Aceste acțiuni se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care are ca scop acordarea asistenței tehnice pentru asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Pentru a afla mai multe informații despre Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, precum și despre alte servicii sociale dezvoltate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, vă invităm să accesați pagina web www.dgpdc.md.

 

DISTRIBUIE