×

De ziua Internațională a Copiilor Străzii, Primăria municipiului Chișinău în colaborare cu UNICEF MOLDOVA își consolidează eforturile în respectarea drepturilor copiilor în situații de stradă

În sistemul de protecție a drepturilor copilului în contextul copiilor care duc un mod de viață stradal, activează Centrului de zi pentru copiii străzii în municipiul Chișinău.
Centrul de zi pentru copiii străzii din municipiul Chișinău funcționează în subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului non-stop, pentru protecția drepturilor copilului și are menirea să ofere asistenţă informaţională şi psihopedagogică copiilor aflaţi în situaţie de risc, cum ar fi cei supuşi violenţei, cei neglijaţi de părinţi, care vagabondeaza şi cerşesc – indiferent dacă provin din Chișinău sau din alte raioane ale țării.


Până în luna martie inclusiv, Serviciul a acordat suport a peste 32 de copii din întreaga țară. Cu toate acestea, acțiunile întreprinse nu sunt suficiente ca să amelioreze semnificativ starea de lucruri la acest compartiment.
Astfel, se depune efort comun al municipalității în colaborare cu UNICEF Moldova, în dezvoltarea serviciilordestinate copiilor străzii. Astfel, reamintit celor prezenți despre activitățile desfășurate pe segmentul discutat, în cadrul Proiectului de asistență tehnică „Consolidarea sistemului de protecție a copilului, inclusiv a serviciilor sociale adresate copiilor”.


În perioada 01.09.2022-31.08.2023 sunt preconizate un șir de acțiuni în susținerea copiilor în situație de stradă.
��Procurarea bunurilor de primă necesitate pentru 100 de copii:
☑Încălțăminte de iarnă/vară;
☑Scurte de iarnă/ primăvară;
☑Malete, pulovere;
☑Treninguri tricotate;
☑Lenjerie de corp;
☑Pachete igienice personale.


��Demararea procesului de instruire continu a angajaților: asistenți sociali, specialiști, manageri, psihologi și pedagogi ai Serviciului social Asistență stradală. Aceste instruiri se desfășoară în contextul implementării a unui ciclu de 12 programe de instruire în cadrul Proiectului de asistență tehnică „Consolidarea sistemului de protecție a copilului, inclusiv a serviciilor sociale adresate copiilor”.

��Oferirea suportului în dezvoltarea echipei mobilei pentru copii în situații de stradă care efectuiază razi repetate pe teritoriul municipiului Chișinău, în rezultatul cărora sunt identificați copii, prin compensarea cheltuielilor de transport.

������
Acțiunile se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.
* Ziua Internațională a Copiilor Străzii a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii Copiilor Străzii”, desfăşurat la Varşovia. Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conştiinţa comunităţii internaţionale, responsabilitatea fiecărei naţiuni şi a fiecărui cetățean misiunea de a respecta şi promova drepturile fundamentale ale copiilor.

DISTRIBUIE