×

Masa rotundă cu tematica ,,Asistența și protecția copiilor aflați în situație de risc, în special copiilor identificați în situație de stradă”

Astăzi, 24 martie 2023, în cadrul Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului se desfășoară masa rotundă cu tematica ,,Asistența și protecția copiilor aflați în situație de risc, în special copiilor identificați în situație de stradă”, unde au fost invitați reprezentați din cadrul Direcției Generale de Poliție și Centrul Municipal de Tineret.


Activitatea a început cu un cuvânt de salut din partea doamnei Angela Cutasevici, viceprimar al mun. Chișinău, în care a vorbit despre situația actuală nefavorabilă a copiilor în situații de risc ce ajung să fie identificați, în special cei care sunt găsiți în situații de stradă.


În capitală ajung sute de copii, ce în urma unor circumstanțe ajung să fie găzduiți de străzile orașului. Astfel ne ciocnim cu un grup mare de copii neprotejați și predispuși spre delicvențe, ce ulterior îi aduce la viața de infractor sau consumator de droguri.

Fenomenul copiilor străzii este unul de durată și cu care deja de ani de zile se confruntă specialiștii din domeniul protecției drepturilor copilului.

În sistemul de protecție a drepturilor copilului în contextul copiilor care duc un mod de viață stradal, activează Centrului de zi pentru copiii străzii în municipiul Chișinău.
Complexul de servicii sociale pentru copii în situații de stradă din municipiul Chișinău funcționează în subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului non-stop, pentru protecția drepturilor copilului și are menirea să ofere asistenţă informaţională şi psihopedagogică copiilor aflaţi în situaţie de risc, cum ar fi cei supuşi violenţei, cei neglijaţi de părinţi, care vagabondeaza şi cerşesc – indiferent dacă provin din Chișinău sau din alte raioane ale țării.


În cadrul activității desfășurate au fost abordate mai multe subiecte, dintre care:

⇒ Protecția copilului aflat în situații de risc

  • servicii de prevenire
  • servicii de asistență
  • servicii de plasament

⇒ Fenomenul copiilor care trăiesc în stradă

  • Provocări
  • Soluții

⇒ Colaborarea cu Autoritățile și intervenția timpurie în situația copiilor identificați în stradă

⇒ Stabilirea parteneriatelor cu Centrele Municipale de Tineret


Până în luna martie inclusiv, Complexul de servicii sociale pentru copii în situații de stradă a acordat suport a peste 32 de copii din întreaga țară. Cu toate acestea, acțiunile întreprinse nu sunt suficiente ca să amelioreze semnificativ starea de lucruri la acest compartiment.

♦ Secția prevenirea separării de familie, (022) 22 61 00

DISTRIBUIE