×

Prezentarea Serviciului social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani” în municipiul Chișinău

Chișinău, 3 iulie 2023 – Astăzi, Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova au prezentat Serviciului social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”. Acest serviciu reprezintă o inițiativă importantă care are drept scop prevenirea separării copilului de familie, marginalizarea și excluderea socială, oferind, în schimb, suport și soluții pentru incluziunea educațională și socială a copiilor în această categorie de vârstă.

La eveniment au participat Viceprimara Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici și Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj.

Viceprimara Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici a subliniat importanța acestui serviciu în promovarea și protejarea drepturilor copilului, afirmând: „Lansarea Centrului de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării unui mediu sigur și stimulant pentru dezvoltarea copiilor noștri în primii ani de viață. Suntem dedicați creșterii și protejării tuturor copiilor din municipiul Chișinău și considerăm că acest serviciu va aduce beneficii semnificative comunității noastre. Prin această inițiativă, de asemenea, le oferim părinților sprijinul necesar în îngrijirea și educația copiilor lor, astfel încât aceștia să poată avea acces la o educație timpurie de calitate și, în același timp, să se angajeze la muncă pentru a-și construi un viitor mai bun. Centrul de zi pentru copii reprezintă o platformă esențială pentru abilitarea economică a tinerelor mămici, oferindu-le flexibilitatea și susținerea necesară pentru a-și găsi un loc de muncă și a-și asigura independența financiară. Suntem hotărâți să sprijinim familiile și să deschidem noi oportunități pentru tinerii părinți din comunitatea noastră, în scopul prevenirii separării familiei.

De asemenea, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a adăugat: „UNICEF Moldova este încântată să sprijine inițiativele care contribuie la dezvoltarea și protecția drepturilor copilului. Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani este un pas important în asigurarea accesului universal la servicii de înaltă calitate pentru copiii mici și va juca un rol esențial în crearea unui viitor mai bun pentru ei.”

În cadrul evenimentului, Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, a prezentat în detaliu Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”. Acesta va oferi 60 de locuri și va funcționa în cadrul unei clădiri renovate și dotate corespunzător, oferind copiilor un mediu sigur și stimulant pentru dezvoltare, iar părinților posibilitatea de a armoniza viața de familie cu cea profesională.

Un moment important al evenimentului a fost vizionarea unui video de prezentare a Centrului, care a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra facilităților și a activităților desfășurate acolo. 

Participanții la eveniment au avut, de asemenea, ocazia de a vizita Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani, unde au putut observa direct mediul prietenos și atmosfera caldă create pentru copii.

„Evenimentul de astăzi a oferit o oportunitate unică de a descoperi și promova activitățile și soluțiile pe care le oferă Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, a declarat Tatiana Oboroc. „Suntem încrezători că acest serviciu va contribui semnificativ la prevenirea separării copilului de familie și la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea copiilor noștri.”

Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani” a fost extins în urma aprobării Regulamentului privind organizarea și funcționarea Serviciului la finele anului 2022 de către Consiliul Municipal Chișinău. Extinderea serviciului a implicat adăugarea a 60 de locuri și renovarea și dotarea completă a clădirii pentru a crea condiții optime pentru dezvoltarea copiilor. Finanțarea acestui serviciu provine din bugetul municipal și din resurse atrase de instituție, inclusiv donații de la persoane fizice, juridice și organizații necomerciale.

Pentru mai multe informații despre Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, dar și despre alte servicii sociale dezvoltate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, puteți afla pe pagina www.dgpdc.md.

DISTRIBUIE