×

Primul laborator de educație STEAM pe roți din Moldova! Proiect inedit în domeniul IT pentru copii și adolescenți, inclusiv refugiați din Ucraina, implementat în Capitală

Un proiect inedit în domeniul IT și robotică va ajunge la copiii și adolescenți din Capitală și nu doar! Este vorba de primul laborator de educație STEAM pe roți din Moldova, un autobuz echipat cu laptopuri, seturi de robotică şi arduino, și nu doar, care este gata să instruiască tinerii în domenii ale viitorului!

Despre implementarea acestui proiect inedit s-a discutat astăzi, 14 iulie, în cadrul unei întrevederi între reprezentanții ONG-ului TEKEDU cu conducerea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

ONG-ul TEKEDU implementează împreună cu Universitatea Tehnică din Moldova, dar și alți parteneri naționali și internaționali, printre care și UNICEF Moldova, proiecte în domeniul IT și capacitarea feteleor și băieților în domeniile STEAM. Unul din ele este  STEAM pe roți, unde copiii, adolescenții, inclusiv cei refugiați din Ucraina, sunt instruiți în Data Science, Arduino, HTML/CSS, robotică și altele.

Reprezentantul organizației a vorbit despre activitatea lor și proiectele pe care le au. Conducere DGPDC s-a arătat interesată de proiect. Astfel, s-a decis asupra unei colaborări pentru beneficiarii serviciilor de îngrijire alternativă și adopție din Chișinău.

Primul laborator de educație STEAM pe roți din Moldova va organiza ateliere pop up pentru tineri din toată Moldova şi din centrele pentru refugiați.

Educația STEM, care cuprinde știința, tehnologie, inginerie și matematică, devine din ce în ce mai importantă pentru economia noastră. Se estimează ca ocuparea forţei de muncă în ocupaţile STEM va crește cu 8,8% până în 2028, ceea ce necesită, în general, o pregătire solidă în domeniul STEM. Pentru a ajuta la expunerea tinerilor la STEAM în Moldova, TEKEDU – o organizație non-profit care împuterniceşte tinerii în şi prin tehnologie, leadership şi antreprenoriat social a lansat STEAM pe Roți, o inițiativă de sensibilizare inovative a GirlsGolT pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul fetelor şi băieților, inclusiv refufugiați din Ucraina și familiile lor, despre educația și oportunitățile STEAM.

Din 7 iulie 2022,  STEAM a ajuns la peste 7000 de tineri la nivel național, prin intermediu a peste 500 de ateliere organizate pe tematici IT, Robotică şi Arduino.

Ce este STEAM ie roți?

STEAM pe roți este primul laborator educațional pe roți din Moldova, un autobuz echipat cu kituri STEAM precum seturi de robotică şi arduino, laptopuri. Acesta va călător în toată țara organizând ateliere pop-up pentru tinerii din zonele rurale, inclusiv centrele pentru refugiați

Proiectul este finanţat de UNICEF Moldova, Serviciul de Dezvoltare Liechtenstein (LED) Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi Fondurile Globale pentru Copi (GFC)

 

Ești interesat ca STEAM pe Roți să îți viziteze comunitatea?

Iată ce trebuie să faci:

1. Cerere pentru STEAM pe roți: avem nevoie de datele dvs. de contact completand data și ora la care doriți ca STEAM pe roți să vă viziteze comunitatea dv. Echipa te va contacta după înregistrare.

2. Promovare STEAM pe roți: După ce veți solicita STEAM pe roți, vom coordona împreună activitățile de sensibilizare, astfel încât tinerii din comunitatea dvs. locală să ştie despre venirea STEAM pe roți – primul laborator de educație STEAM pe roți din Moldova.

3. Pregătește-te pentru atelierul pop-up: Pregătește-ți comunitatea pentru un atelier pop-up! Va trebui să creați un formular de înregistrare pentru participare, astfel încât persoanele interesate să îl completeze și să selecteze atelierul pe care ar dori să îl facă.

Completează formularul STEAM pe Roți sau scrie un email la adresa steamperoti@girlsqoit.org.

DISTRIBUIE