×

Un nou serviciu social în municipiul Chișinău – Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani. Aici mamele își pot găsi siguranța

Ce reprezintă serviciul social Centrul maternal pentru cuplul mamă-copil?
Mamele trebuie să fie în siguranță alături de copiii lor. Pornind de la această premisă, Primăria municipiului Chișinău, cu suportul UNICEF Moldova va lansa Serviciul social ”Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de 6 ani”. Centrul maternal va activa în subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului.

Scopul Serviciului este formarea, menținerea și întărirea legăturilor familiale ale femeilor cu copii cu vârsta mai mare de 6 ani, aflate în situații de dificultate. Serviciul este gratuit și oferă siguranță și confidențialitate beneficiarilor. Novația acestui centru ține de capacitatea și posibilitatea de a găzdui mame cu unul și mai mulți copii, pentru a păstra legăturile cuplului mamă-copii.

Cine poate solicita serviciile din cadrul Centrului Maternal pentru cuplul mamă-copil?
Solicitanți ai serviciilor Centrului maternal pot fi: mame solitare, mame minore, victime ale violenței în familie sau traficului de ființe umane, mame provenind din familii cu venituri mici, marginalizate; mame cu copii care nu au locuință, și situația în care se află prezintă un risc major pentru siguranța și sănătatea copilului. De asemenea, beneficiari ai Centrului maternal pot fi cuplurile mamă-copil/copii refugiate sau
deplasate internațional din cauza războiului din Ucraina.

Ce servicii sunt oferite în cadrul Centrului maternal pentru cuplul mamă-copil?
Centrul lucrează 24/24 ore și poate găzdui până la 7 cupluri mamă-copil/copii (7 adulți și 13 copii) concomitent, pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire a plasamentului pentru încă 6 luni, în caz de necesitate. Centrul maternal oferă servicii de găzduire (cazare), îngrijire, educație, asistență medicală, socială, psihologică și de (re)integrare. Serviciile Centrului maternal sunt gratuite.

Beneficiarii pot fi ajutați să ajungă la „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani” de către angajații Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, poliției, instituțiilor medicale.

În caz de necesitate, sunați la 112, 022 922-555 sau 0 67 100 144 (disponibil 24/24 ore).

Începând cu 01.09.2023, municipalitatea va asigura sustenabilitatea Serviciului din contul bugetului municipal pentru anul 2023.

Serviciul social este dezvoltat ca urmare a semnării Memorandumului de Înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova, care vizează acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.

DISTRIBUIE