×

Un nou serviciu social în Capitală, disponibil! A fost lansat primul Centrul maternal de plasament pentru mame și copii care va activa NON-STOP și absolut GRATUIT!

Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului și cu suportul UNICEF Moldova, a lansat astăzi un nou serviciu social – primul Centru maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil, cu vârsta mai mare de 6 ani, unde mamele își pot găsi siguranță. Acesta va activa NON-STOP și absolut GRATUIT!

 

Serviciul social ”Centrul maternal” a fost dezvoltat în rezultatul evaluării necesităților și în baza parteneriatului dintre Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova. Grație acestor relații de cooperare sistemul de protecție a copilului din Chișinău se consolidează prin dezvoltarea mai multor servicii sociale pentru copii și familii. Centrul este extrem de necesar pentru prevenirea separării copilului de familie. Este rezultatul frumos al unui parteneriat durabil dintre Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova, care susține multidimensional respectarea drepturilor copilului.

La evenimentul de lansare au fost prezenți primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, viceprimarul Angela Cutasevici, partenerii proiectului – Reprezentanța UNICEF din Republica Moldova, în persoana dnei Maha Damaj, dar și ambasadorul Franței în Republica Moldova, excelenței sa Graham PAUL. De asemenea, au participat și profesioniștii care vor lucra în cadrul Centrului maternal.

Primăria municipiului Chișinău este activă în susținerea inițiativelor sociale, contribuind în mod direct la prevenirea situațiilor de risc pentru copii și familii și își are contribuția proprie pentru toate serviciile sociale consolidate și dezvoltate.

”În spatele evenimentului vizat este o muncă titanică – de la elaborarea cadrului normativ, reparația și dotarea serviciului, consolidarea capacităților profesioniștilor, dezvoltarea programelor de asistență pentru beneficiarii serviciului”, a specificat Tatiana Oboroc, șefa DGPDC în debutul prezentării noului serviciu. Tatiana Oboroc a mulțumit pentru suportul și ghidarea pe care a avut-o din partea autorităților publice locale și a echipei de experți, dar și pentru suportul oferit de Ambasada Franței în Republica Moldova în dezvoltarea sistemului de servicii sociale și, în mod special, pentru asistența oferită la deschiderea acestui serviciu.

Ce reprezintă serviciul social Centrul maternal pentru cuplul mamă-copil?
Mamele trebuie să fie în siguranță alături de copiii lor. Pornind de la această premisă, Primăria municipiului Chișinău, cu suportul UNICEF Moldova va lansa Serviciul social ”Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil cu vârsta mai mare de 6 ani”. Centrul maternal va activa în subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului.

Scopul Serviciului este formarea, menținerea și întărirea legăturilor familiale ale femeilor cu copii cu vârsta mai mare de 6 ani, aflate în situații de dificultate. Serviciul este gratuit și oferă siguranță și confidențialitate beneficiarilor. Novația acestui centru ține de capacitatea și posibilitatea de a găzdui mame cu unul și mai mulți copii, pentru a păstra legăturile cuplului mamă-copii.

Cine poate solicita serviciile din cadrul Centrului Maternal pentru cuplul mamă-copil?
Solicitanți ai serviciilor Centrului maternal pot fi: mame solitare, mame minore, victime ale violenței în familie sau traficului de ființe umane, mame provenind din familii cu venituri mici, marginalizate; mame cu copii care nu au locuință, și situația în care se află prezintă un risc major pentru siguranța și sănătatea copilului. De asemenea, beneficiari ai Centrului maternal pot fi cuplurile mamă-copil/copii refugiate sau
deplasate internațional din cauza războiului din Ucraina.

Ce servicii sunt oferite în cadrul Centrului maternal pentru cuplul mamă-copil?
Centrul lucrează 24/24 ore și poate găzdui până la 7 cupluri mamă-copil/copii (7 adulți și 13 copii) concomitent, pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire a plasamentului pentru încă 6 luni, în caz de necesitate. Centrul maternal oferă servicii de găzduire (cazare), îngrijire, educație, asistență medicală, socială, psihologică și de (re)integrare. Serviciile Centrului maternal sunt gratuite.

Beneficiarii pot fi ajutați să ajungă la „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani” de către angajații Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, poliției, instituțiilor medicale.

În caz de necesitate, sunați la 112, 022 922-555 sau 0 67 100 144 (disponibil 24/24 ore).

Începând cu 01.09.2023, municipalitatea va asigura sustenabilitatea Serviciului din contul bugetului municipal pentru anul 2023.

Serviciul social este dezvoltat urmare a semnării Memorandumului de Înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova, care vizează acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.

 

 

 

 

DISTRIBUIE