Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

20 februarie – Ziua mondială a Justiției Sociale

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) marchează anual, la 20 februarie, Ziua mondială a justiţiei sociale, o iniţiativă a Adunării Generale din 2007.

Justiția socială este baza coexistenței noastre pașnice. Nimeni nu trebuie să fie discriminat și nici măcar dezavantajat în cea mai mică măsură doar pe motiv că vorbește altă limbă, aparține altei etnii sau confesiuni, împărtășește alte viziuni politice, este bolnav, bătrân sau sărac.  Această zi trebuie să ne motiveze să schimbăm lucrurile.

Atunci când justiţia socială este prioritizată, societăţile şi economiile funcţionează mai coerent şi mai eficient. Acest adevăr este tot mai mult acceptat, la fel cum sunt şi soluţiile propuse pentru atingerea idealului de justiţie socială: existenţa drepturilor fundamentale, a oportunităţilor de angajare şi a protecţiei sociale. Nu în ultimul rând, dialogul deschis şi constant între guverne, angajaţi şi angajatori poate deveni o garanţie a existenţei justiţiei sociale.

Pe de altă parte, încă există grave nedreptăţi, milioane de oameni trăiesc fără a avea siguranţa zilei de mâine, inegalităţile şi dezechilibrele sociale ating, în anumite locuri, proporţii exagerate. Aceste triste realităţi pot pune în pericol progresul social realizat până în prezent. De aceea, susţinerea şi consolidarea instituţiilor şi politicilor care promovează cu adevărat justiţia socială trebuie să devină prioritatea zero.

Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei sociale.

Și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului susține ferm această poziție și va promova aceste idealuri pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți sănătoase!

Articole Recente