Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

S-a născut în ziua în care este sărbătorită iubirea! Marele poet Grigore Vieru este comemorat astăzi

Marele poet Grigore Vieru este comemorat astăzi. Ar fi împlinit 89 de ani. S-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în familia lui Pavel şi Eudochia Vieru.

De-a lungul timpului, Grigore Vieru a scris sute de poezii, pe care copiii le învață începând de la grădiniță și până în clasele mari, și a luptat pentru limba română. Să ne amintim cele mai frumoase citate scrise de poet!

Marele poet al neamului nostru, Grigore Vieru, este cel care a reușit prin simplitatea versurilor sale să cultive în sufletul a zeci de generații dragostea de neam și țară, de limba română și valorile naționale.

De-a lungul timpului, Grigore Vieru a scris sute de poezii, pe care copiii le învață începând de la grădiniță și până în clasele mari, și a luptat pentru limba română. Este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuțe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul „Abecedarului”.

Să ne amintim una dintre cele mai frumoase poezii ale poetului, ”Tu iarbă, tot ai mamă?”…

Atunci când înverzeşti,
De ea îţi aminteşti.

Tu, floare, tot ai mamă?
De ai – de bună seamă:
Atunci când înfloreşti,
De ea îţi aminteşti.

Tu, steauă, tot ai mamă?
De ai – de bună seamă:
Atunci când te iveşti,
De ea îţi aminteşti.

Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 –  membru corespondent al acesteia.

În data de 18 ianuarie 2009, am rămas văduviți, poetul a plecat la ceruri, dar inima lui continuă să bată prin opera sa și a celor care îi apreciază creația.

Articole Recente