Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

Copii cu deficiențe de învățare: Cum îi poți ajuta

Deficiențele de învățare reprezintă un grup de afecțiuni neuropsihiatrice care limitează abilitatea creierului de a memora, a procesa și a produce informații, ceea ce afectează capacitatea unei persoane de a vorbi, a asculta, a citi, a scrie, a calcula.

Un copil cu deficiențe de învățare are un coeficient de inteligență mediu spre mare, însă acesta rămâne în urma în ceea ce privește performanțele academice din cauza incapacității de învățare. Cum putem evita această situație? Înțelegând mai bine de ce apar aceste dificultăți, cat de mult putem plasa responsabilitatea asupra copilului cand vine vorba de ele și cum îl putem ajuta mai eficient.

Rolul părinților

Deficiența de învățare rămâne o patologie prea puțin cunoscută, iar părinții pot schimba lucrurile și să ajute copilul. Atmosfera de acasă și asigurarea unui mediu sigur, încurajator, sunt, de asemenea, de mare ajutor pentru copil.

Cum îi ajutam pe copii să depășească dificultățile de învățare

Să identificăm exact care este cauza dificultăților de învățare. Un copil care nu poate citi sau scrie suficient de bine și de repede va rămâne în urma la aproape toate materiile. Dislexia și disgrafia nu sunt asociate cu o inteligență scăzută, așa ca șansele copilului de a obține rezultate bune la școală sunt semnificative, dacă va fi ajutat sa depaseasca problemele de învățare cu care se confruntă.

Cere ajutorul unui specialist. Experienta si cunostintele unui logoped sau unui psiholog de copii pot fi de real folos. Nu ezita sa le ceri ajutorul dacă observi ca sprijinul tau pentru copil nu da rezultatele dorite suficient de repede.

Recompensează încercarea copilului de a învăța. Deoarece motivația școlară a copiilor cu dificultăți de învățare este prima care are de suferit în urma eșecurilor și greșelilor frecvențe, încurajarea din partea adulților este esențială. Chiar și atunci cand rezultatul obtinut de copil nu este cel mai bun posibil, incurajarea lui este necesara. Este primul pas în drumul către reușită.

Elimina factorii care pot distrage atenția. Se pare că în clasele în care elevii nu au voie să aducă telefoane, rezultatele la teste sunt mai bune cu 6% după interzicerea telefoanelor. Elevii cu dificultăți de învățare au avut un progres și mai remarcabil: rezultatele lor au fost mai bune cu 14% după ce telefoanele au fost interzise în clasa.

Oferă siguranța emoțională în clasa și acasă. Cand copiii se simt acceptati si apreciati în clasa și acasă, vor fi suficient de relaxați incat sa își concentreze atenția asupra a ceea ce învață, nu asupra posibilelor pericole sau amenințări (de exemplu, teama de a fi jignit sau ironizat de catre colegi sau teama de a fi pedepsit de către cadrul didactic pot afecta capacitatea copiilor de a invata eficient).

Pune accentul pe mentalitatea flexibilă și pe perseverență. Dificultatile de invatare pot fi depasite, atunci cand copilul primește suficient sprijin din partea cadrelor didactice și a părinților. În multe cazuri, efortul va fi de durata (de-a lungul întregii educație a copilului), dar și rezultatele pot fi pe măsură.

Articole Recente