Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

Povestea emoționantă a lui Mihai, un băiețel cu autism care la cei 9 anișori, știe să citească și să scrie, cunoaște limba engleză și cântă la acordeon

Vă invităm să aflați povestea emoționantă a unui băiețel din Capitală, a cărui diagnostic i-a speriat pe părinți, dar care datorită eforturilor depuse de părinți și de specialiști acum a ajuns să cânte chiar și la acordeon.

dfghjjhgfds-768x512

În Chișinău, există un Centru de zi pentru copii cu boli rare și autism ”Fluturele Albastru”, primul Centru de zi, GRATUIT, care vine în sprijinul copiilor cu asemenea probleme. Serviciul a fost instituit prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, pe lângă Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Acesta a fost deschis în sectorul Rîșcani al Capitalei. Serviciile specializate sunt oferite tuturor copiilor cu vârsta de la 3 până la 16 ani, care locuiesc în municipiul Chișinău.

Crearea Centrului a fost posibilă datorită parteneriatului dintre Asociația „Copiii Ploii” și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC), ca parte a Proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.

Povestea lui Mihai, un băiețel cu autism care la cei nouă ani, știe să citească, să povestească, să scrie, cunoaște limba engleză, discută cu copiii și cântă la acordeon.

Violeta Moga este mamă a doi copii. Ne-a povestit că băiatul ei, Mihai, se dezvolta ca orice copil de vârsta lui, dar existau anumite situații care-i trezeau semne de întrebare. Copilul avea doar două activități preferate – nu cu jucăriile, dar cu anumite obiecte. De exemplu, îi plăcea să aranjeze încălțămintea și o făcea zile la rând, nu-i plăcea să iasă la terenul de joc și nici să interacționeze cu alți copii.

La vârsta de 2 ani și 7 luni, Mihai a primit diagnosticul de autism, la Centrul de Intervenție Timpurie „Voinicel” din Chișinău. Pentru a-și ajuta copilul, familia a început să caute centre de reabilitare și să meargă la tot felul de terapii. Costurile lunare erau enorme, ajungând și până la 30 000 de lei. Datorită eforturilor depuse de părinți și de specialiști, Mihai, la cei nouă ani, știe să citească, să povestească, să scrie, cunoaște limba engleză, discută cu copiii și cântă la acordeon.

sdfghgfdsa-768x512

„Mihai a mers la grădiniță și acum studiază la o școală de masă. Am întâlnit oameni care m-au învățat ce să fac și am obținut succese mari. Am mers și la centre de reabilitare, am făcut și terapii acasă. Fiul meu are multe abilități, îi plac activitățile, asta îl dezvoltă, dar terapiile sunt foarte scumpe și nu orice părinte își permite, mai ales că e nevoie constant de terapii. Asemenea centre sunt binevenite, pentru că le permit copiilor noștri să fie ghidați de specialiști, să fie implicați în cât mai multe activități, ca să obțină rezultate”, spune Violeta Moga.

Sediul se află în sectorul Rîșcani al capitalei, pe str. Braniștii, 5/6. Instituția activează de luni până vineri, de la 9:00 la 18:00. Capacitatea Centrului este de 28 de persoane, care vor fi asistate pe parcursul perioadei de la 6 luni până la 12 luni. Instituția dispune de mai multe încăperi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipament.

În incinta Centrului a fost amenajată o cameră senzorială, adică o încăpere dotată cu tuburi interactive cu bule de aer, proiectoare și lămpi, care formează jocuri de culori, acest tip de terapie contribuind la stimularea multisenzorială (vizuală, tactilă, auditivă). În această cameră, copiii pot să se exprime și prin intermediul nisipului kinetic. Acesta are o textură fină, nu se lipește de mâini, este ușor de modelat și dezvoltă abilitățile motorii.

Iată ce spune Angela Cutasevici, viceprimarul Capitalei despre acest centru.

„Pentru noi este foarte important ca acest Serviciu să ajute cât mai mulți copii, să găsim acele instrumente și activități care i-ar ajuta pe acești copii să depășească orice dificultate. Prin crearea acestui serviciu venim în sprijinul copiilor și familiilor acestora. De fapt, este primul și unicul sprijin din Republica Moldova. Ne bucurăm să vedem aici personal tânăr și profesionist. Cu siguranță, va fi un serviciu eficient și de durată”.

În cadrul instituției activează mai mulți specialiști de profil, care vor desfășura servicii sociale specializate individuale și de grup, ținând cont de vârsta, posibilitățile și necesitățile beneficiarilor: activități ocupaționale, distractive, culturale; dezvoltarea deprinderilor de viață; kinetoterapie; canisterapie; logoterapie; terapie comportamentală; suport informativ, psihologic și asistență.

Părinții interesați pot merge la sediul Centrului, pot suna la numerele (022) 226100 sau 067775867 ori scrie pe adresa fluturelealbastrubra@gmail.com.

În prezent, în capitală, există patru centre municipale de zi, unde sunt oferite gratuit servicii specializate pentru copiii cu dizabilități.

articol inspirat dintr-un reportaj realizat de www.suntparinte.md

Articole Recente