Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

21 martie – Ziua Internaţională a Copiilor Străzii

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. Aceasta a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii Copiilor Străzii”, desfăşurat la Varşovia și vine să ridice gradul de conștientizare a acestui fenomen.

Locul copilului nu este în stradă, este la școală, acasă cu familia sau la joacă cu prietenii de vârsta lui, iar sesizarea tardivă despre identificarea sau dispariția copilului îl pune în pericol. Prin implicare și responsabilitate putem ajuta copiii străzii.

Cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 13 şi 16 ani. Principalele motive pentru care copiii fug de acasă rămân a fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine independent şi de a câştiga bani, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Astfel, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului vine cu îndemnul, în cazul identificării în stradă a unor copii cu semne de neglijență, care practică cerșitul, sau cunoașteți cazuri de neglijare ori violență a copiilor, să apelați 112 sau sesizați serviciile municipale la numărul 067443350, pentru a interveni și aplica măsurile de protecție față de copil.

Articole Recente