Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Olga Zaharia, șefa direcției îngrijire alternativă și adopție din cadrul DGPDC, s-au întâlnit cu reprezentanții AO ”Amici dei bambini – Moldova”.
Discuțiile s-au axat asupra unui proiect care vizează sănătatea psihologică a copiilor și a tinerilor care se află în sistemul de protecție a copilului și/sau a celor din familiile adoptive, în care DGPDC va fi partener de implementare în cadrul acestuia.
Proiectul este adresat copiilor și adolescenților din sistemul de protecție, propunându-și să-i ajute să conștientizeze mai bine și să aibă acces la serviciile de sănătate psihologică, în același timp îmbunătățind și mediul în care aceștia cresc, pentru a preveni excluziunea socială din cauza sănătății lor psihologice.
Obiectivele vor fi realizate prin intermediul a trei acțiuni:
- Informarea copiilor și a tinerilor din sistemul de protecție despre sănătatea psihologică, astfel ca aceștia să recunoască și să exprime semnele de stres psihologic, încurajându-i să ceară ajutor.
- Împuternicirea vocii copiilor și a tinerilor să identifice cele mai importante provocări în calea sănătății lor psihologice, să dezvolte o campanie împotriva stigmatizării sociale care îi afectează.
- Schimb de cunoștințe și creare de conexiuni între specialiștii din domeniu, o masă rotundă, o confruntare între autoritățile locale din fiecare țară participantă la proiect (Moldova, România, Italia) pentru posibile soluții privind îmbunătățirea stării de sănătate psihologică a copiilor și a tinerilor din sistemul de protecție.
Parteneri ai proiectului vor fi Amici dei Bambini – Moldova, Centrul de Resurse Educaționale ”DOXAMUS” (Iași, România) și Universitatea Catolică din Brescia, Italia.