Anual, la data de 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, sărbătorită în scopul creșterii gradului de conștientizare a acestei patologii în întreaga lume. Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, la 18 decembrie 2007.
Prin marcarea acestei zile, specialiștii îşi propun să atragă atenţia, în special a părinţilor, asupra acestei probleme de sănătate, a simptomelor şi manifestărilor maladiei, pentru a fi depistată timpuriu la copii.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc.
Autismul, în acest moment, ne privește pe toți. Trăim lângă acești oameni și avem cel puțin datoria morală de a-i ajuta să se integreze și să-și păstreze speranța. Persoanele cu autism sunt doar diferite, iar a fi diferit nu trebuie să reprezinte un motiv de discriminare.
Fiecare ființă umană are valoare.