Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

Violența față de copii are urmări grave

Amintirile din copilărie sunt cele care ne pot face mai puternici, dar se pot transforma și într-o povară.  Actele de violenţă la care un copil este supus sau martor la o vârstă fragedă, atunci când creierul și corpul se află la o etapă importantă a dezvoltării, pot provoca daune pe tot parcursul vieții.

În Republica Moldova, fenomenul violenței împotriva copiilor este una dintre problemele  cu care autoritățile statului și organizațiile non-guvernamentale luptă de mai mulți ani. Cu toate acestea, nu putem vorbi despre statistici sigure – o mare parte a cazurilor de violență rămân nedepistate. Chiar și așa, doar în 2019 au fost înregistrate 15.348 de cazuri suspecte de violență, neglijare, exploatare și trafic față de copii, în creștere cu 13,9% față de anul 2018.  Peste 6 mii dintre aceștia   erau din categoria copiilor neglijați, iar 783 – supuși violenței.

Potrivit unui studiu efectuat de UNICEF, în medie, circa 6 din 10 copii din întreaga lume (aproape 1 miliard) cu vârste între 2 și 14 ani sunt supuși în mod sistematic pedepselor corporale de către îngrijitorii lor. Cele mai severe forme ale pedepsei corporale – lovirea copilului peste cap, urechi sau față.

Mulți părinți consideră că aplicarea violenței poate fi o soluție eficientă și rapidă pentru a face copilul mai ascultător. Violența produce efecte imediate și asta este, aparent, principalul avantaj în raport cu copii, afirmă psihologii.

Specialiștii afirmă că mulți părinți nu reușesc să își exercite autoritatea în relația cu copilul, astfel aceștia apelează la violență.

Efectele și consecințele abuzului depind de intensitate, de cât de violente sunt manifestările abuzului și cât de frecvente sunt episoadele de violență. Consecințele pe termen lung ale violenței față de copii depind de foarte mulți factori. Una dintre consecințele abuzului este că la maturitate persoanele pot avea un grad mai înalt de toleranță față de violență, fie în ceea ce privește propriul comportament violent, fie violența în adresa lor.

Copiii care au trecut prin abuz în familie pot avea stima de sine scăzută și pot fi mai ușor influențați de cei din jur. De asemenea, aceștia sunt mai predispuși ca la maturitate să fie la fel de agresivi în familia pe care o vor forma.Asta pentru că violența începe să fie asociată cu iubirea, cu normalitatea vieții de familie, iar treptat și suferința începe să fie asociată cu iubirea.

Articole Recente