Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

Tinerii din Capitală în situații de risc și cei refugiați se pot bucura de serviciul „Locuința socială asistată”

Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC), cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii – UNICEF Moldova, a prezentat Serviciul social „Locuința socială asistată”.

Serviciul este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, inclusiv refugiați, care își fac studiile în învățământul profesional tehnic secundar, preuniversitar și superior, au rămas fără ocrotire părintească, nu dispun de un loc de trai sau se află în alte situații de risc. Pentru a preveni separarea, în locuințe sociale asistate pot fi plasate și cupluri de frați, dacă unul dintre ei este eligibil condițiilor programului, iar celălalt are cel puțin 14 ani.

În total, 22 de fete și băieți, inclusiv copii și tineri refugiați, pot benefica de locuința socială asistată în 5 centre specializate. Într-un spațiu de găzduire pot fi plasați până la șase 6 tineri.

Cu suportul UNICEF Moldova, beneficiarilor li se asigură spații moderne de găzduire temporară. Proiectul acoperă în totalitate cheltuielile de întreținere a locuinței și alimentația zilnică, prin acordarea cardurilor alimentare gratuite. Tinerii care se vor afla în locuințe sociale asistate vor primi bunuri de primă necesitate, materiale didactice pentru procesul de studiu specializat, iar specialiștii calificați vor organiza activități de socializare, pentru diminuarea traumelor.

„Locuința socială asistata este un serviciu care, nu numai că oferă o casă acelor copii aflați în nevoie, dar le și oferă suportul necesar pentru a-și dezvolta competențe independente de viață. Locuință socială asistată devine un pilon de sprijin pentru reintegrarea în societate și pentru dobândirea posibilității de a continua studiile. Într-o lume tot mai agitată și preocupată de aspecte individuale, proiecte precum acesta ne reamintește despre importanța comunității și puterea pe care o avem atunci când lucrăm împreună pentru binele tuturor”, a declarat primarul general al Municipiului Chișinău, Ion Ceban.

„Sistemul de protecție a copilului trebuie, într-adevăr, să ofere asistență continuă pe durata existenței unei situații de dificultate. Cu toate acestea, trebuie să pregătim și copiii și tinerii pentru o viață independentă. Locuința Socială Asistată oferă cazare temporară în condiții de siguranță într-un mediu de tip familial. Importanța acestui serviciu social constă în acordarea copiilor și tinerilor care au ieșit din sistemul rezidențial sau din alte forme de protecție a asistenței pentruformarea deprinderilor de viață independentă, suport și consilierea în vederea continuării studiilor, susținere în procesul de integrare socio-profesională, facilitarea angajării în câmpul muncii”, a precizat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF în Republica Moldova.

Serviciul „Locuința socială asistată” le va oferi beneficiarilor condiții de siguranță, spații bine amenajate și dotate, corespunzătoare necesităților de bază și mediu apropiat celui familial.

„Locuința socială oferă găzduire temporară în condiții de siguranță, spații bine amenajate și dotate, care sunt în corespundere cu necesitățile de bază și asigură un mediu apropiat celui familial, dezvoltă autonomia și favorizează implicarea activă a tinerilor în viața cotidiană. Într-o locuință sunt plasați până la 6 tineri. Inițial tinerii sunt îndrumați de pedagogii sociali cum să facă menajul, îngrijirea individuală, auto-deservirea, să prepare hrană, după care, treptat, copiii sunt încurajați să facă activitățile individual, sub monitorizarea periodică a specialiștilor”, a menționat Tatiana Oboroc, șefa DGPDC.

Copiii și tinerii din locuințe sociale asistate vor beneficia și de serviciile prestate de Centrul de Resurse și Suport pentru Copii și Tineri din cadrul DGPDC, vor participa la traininguri, ateliere, concursuri, programe de dezvoltare personală și profesională.

„Dreptul la locuință este unul dintre drepturile fundamentale ale copiilor. Prin acest serviciu, asigurăm că această nevoie este satisfăcută, oferindu-le șansa de a crește într-un mediu adecvat și de a-și dezvolta potențialul la maximum. Pe lângă aspectele legate de locuință, trebuie să evidențiem și rolul vital al programelor de dezvoltare personală și profesională oferite în cadrul Centrului de Resurse și Suport pentru Copii și Tineri din cadrul DGPDC. Aceste programe contribuie la integrarea socio-economică și profesională a tinerilor în comunitatea noastră. Prin formare, învățare și participare activă, le oferim tinerilor șansa de a-și construi un viitor mai stabil și mai promițător”, a spus viceprimara Angela Cutasevici.

Extinderea și consolidarea proiectului „Locuința socială asistată” se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Articole Recente