Ziua internaţională a Limbii Materne este sărbătorită anual la 21 februarie pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică în întreaga lume.
Limba maternă este unul dintre bunurile noastre cele mai de preț. Și nu doar pentru că l-am moștenit de la persoanele cele mai iubite din viața noastră, ci și datorită faptului că limba maternă ne definește pe noi înșine, ne caracterizează și ne reprezintă. Doar vorbind-o și purtându-i de grijă permanent ne putem simți întregi, egali cu noi înșine.
Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial material și imaterial. Toate acțiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi, atât, la încurajarea diversității și a educației multilingvistice, cât și la dezvoltarea conștientizării depline a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume, pentru a construi o solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
În Republica Moldova elevii au acces la educație în limba lor maternă/română, dar și în alte limbi străine. Doar stăpânind prima limbă sau limba maternă abilitățile de bază privind cititul, scrisul și numărarea vor putea fi dobândite. Totodată, limbile locale, în special cele minoritare și autohtone, transmit culturi, valori și cunoștințe tradiționale, jucând astfel un important rol în promovarea unui viitor durabil.
A fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999 când statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.