Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

1 Martie! Prima zi de primăvară, zi în care ne prindem mărțișoare în piept! Ce simbolizează cele două fire de alb și roșu?

A sosit primăvara! Începe și luna femeilor. În acest context, nu uităm să oferim un mărțișor celor mai dragi oameni din viața noastră.

Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, acesta fiind oferit celor dragi în prima zi de primăvară, pe 1 martie. Vestitorul primăverii se poarta în piept toata luna martie, apoi se obișniește să fie agățat într-un pom înflorit.

Nu se cunosc cu exactitate originile mărțișorului, însă specialiștii sunt de părere că originile sale ar putea fi daco-tracice întrucat și bulgarii au obiceiul de a oferi mărțișoare, însă sub numele de martenite.

Tradiții de Mărțișor

Mărțișorul este dăruit femeilor dar, în unele zone, și bărbaților, pe 1 martie, în prima zi a primăverii, în semn de primire a primăverii. În popor, se crede că mărțișorul purtat în piept aduce belșug și protejează de rele.

Părinții au obiceiul de a lega celor mici la mână un șnur alb-roșu pentru a-i proteja de deochi și alte pericole. În unele părți, de șnur este agățată o monedă în semn de belșug și noroc. Moneda atârnată de șnurul alb-roșu face trimitere la Soare, cel care readuce primăvara.

Odată cu trecerea anilor, mărțișorul simplu, realizat din șnur și bănuț, a fost înlocuit cu interpretări mai moderne, care simbolizează primavara, belșugul și norocul.

Mărțișorul cosar este unul dintre mărțișoarele populare, despre care se spune că aduce noroc. Și mărțișoarele potcoavă ori trifoi, cu patru foi, sunt considerate aducătoare de noroc, fiind foarte populare.

La sfârșitul lunii martie, mărțișorul trebuie prins într-un pom înflorit. Se spune că, dacă îți pui o dorință atunci când legi mărțișorul în pom, aceasta se va îndeplini. În unele zone, mărțișoarele se prind la ușile casei, la ferestre, la ușile grajdurilor ori de coarnele animalelor din gospodărie, pentru a ține departe spiritele rele și pentru a atrage belșugul.

Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă a Patrimoniului imaterial UNESCO şi, potrivit legendei, ar fi fost tors de Dochia. El aduce speranţa, bucuria, iubirea şi concilierea în vieţile celor care îl dăruiesc sau îl primesc.

Oamenii își dăruiesc unul altuia mărțișoare, iar prin răspândirea mărţişorului, omul doreşte să echilibreze principiile contrare şi complementare care îi guvernează Universul, precum viaţa-moartea, lumina-întunericul, vara-iarna, masculinul-femininul, semnificaţii cuprinse cele două culori ale acestuia.

Articole Recente