Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copiilor a inițiat un ciclul de instruiri pentru specialiștii din sistemul de protecție a copilului pentru a pregăti copiii de a ieși din sistemul rezidențial. Primul atelier, organizat în parteneriat cu Asociația Obștească „Open Gate International Moldova” s-a desfășurat la data de 19 noiembrie și a constituit o instruire pentru directorii/managerii și asistenții sociali ai centrelor de plasament rezidențial statale și nestatale cu tematica „Abilitarea și pregătirea copiilor pentru tranziție reușită din instituții”.
În calitate de formator a fost dna Alina Druță, coordonator de proiect „Bunăstarea copilului” din cadrul „Open Gate International”.
Anna Bezobrazova, șefă adjunctă interimară a DGPDC a venit cu o prezentare amplă despre reforma sistemului de îngrijire și le-a explicat în detalii celor prezenți despre schimbările și reorganizarea sistemului de protecție a copiilor. De asemenea, Olga Zaharia, șefa Direcției Îngrijire Alternativă și Adopție din cadrul DGPDC a prezentat un raport la subiectul prevenirii instituționalizării și asigurarea îngrijirii alternative de tip familial.
În cadrul instruirii au mai fost abordate subiecte ce țin de abilitatea colaborării între specialiști, dar și mesaje cheie adresate copiilor în perioada procesului de dezinstituționalizare.
Acest ciclu de instruiri face parte din Planului regional de dezinstituționalizare a copiilor și reorganizarea/lichidarea instituțiilor rezidențiale pentru copiii din municipiul Chișinău pentru anii 2024-2026.