Anul trecut au fost înregistrate peste 350 de cazuri în care copiii au fost victime ale infracţiunilor cu caracter sexual. E cu 14 la sută mai mult decât în anul 2023. Autorităţile îndeamnă părinţii să discute mai mult cu copii lor. Unii specialişti susţin că o soluţie ar fi educaţia sexuală în şcoli.
Un caz şocant care a zguduit societatea a fost la sfârşitul toamnei. Un băiat de 16 ani a fost abuzat sexual de alţi doi adolescenţi cu vârste de 14 ani. Totul s-ar fi întâmplat după orele de clasă, într-un parc.
Datele poliţiei arată că, doar în acest an, 358 de copii au fost victime ale infracţiunilor cu caracter sexual. Cele mai multe cazuri sînt în mediul rural, iar cele mai multe victime sunt fete.
În 2024, Poliţia a iniţiat peste 340 de cercetări penale privind infracţiuni cu caracter sexual împotriva copiilor. În aproape jumătate din cazuri, agresorii şi victimele se cunoşteau. În 89 de situaţii agresorul era concubinul mamei sau chiar tatăl fetei. Au fost şi 40 de cazuri în care agresorul a fost fratele victimei. Violul, actele sexuale, hărţuirea sexuală sau ademenirea minorului în scopuri sexuale au fost infracţiunile cel mai des documentate de poliţie. Grav e că, în 107 cazuri, astfel de infracţiuni au fost comise pe o perioadă mai lungă de timp.
INFRACŢIUNI SEXUALE ÎN RÂNDUL MINORILOR
TOTAL: 346 CAUZE PENALE
158 cauze – agresorul şi victima se cunosc
89 cauze – agresorul a fost concubinul mamei sau tatăl victimei
40 cauze – agresorul este fratele victimei
59 cauze – agresorul nu este cunoscut
107 infracțiuni comise pe o perioadă mai lungă de timp.
Alarmant este faptul că, în acest anb, a crescut cu 50 la sută şi numărul copiilor care au fost agresorii altor semeni. Sunt deja 66 de copii anchetați. Specialistii sustin că accesul liber la internet, lipsa de educație și supraveghere sunt printre cauzele ce genereaza acest fenomen. Una dintre soluții poate fi predarea educaţiei sexuale în şcoli.
În context, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului vă îndeamnă să raportați cazurile de abuz asupra minorilor, dar și să-i ajutați să depățească momentele de criză.
În prezent, autorităţile au la evidenţă aproape 12 mii de copii în situaţii de risc. Cei ce au suferit din cauza unui abuz sau au fost martorii unui asemenea caz sunt îndemnaţi să apeleze la Telefonul Copiilor sau la Numărul Unic de Urgenţă 112.
TELEFONUL COPIILOR MOLDOVA – 116-111
SERVICIUL UNIC DE URGENŢĂ 112