Asset 12
Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Email: dgpdc@cmc.md
Call
Telefon: (022) 24-27-02

Servicii


Copiii cu dizabilități severe se pot bucura de asistență și îngrijire personală. Ce presupune Serviciul social Asistență Personală dezvoltat de DGPDC

Ai un copil care are nevoie de grijă mai specială și nu știi cum să-l ajuți? Trebuie să știi că municipalitatea nu este indiferentă față de nevoile acestora și a dezvoltat un serviciu care le vine în ajutor. În prezent, copiii cu dizabilități severe se pot bucura de asistență și îngrijire personală. Serviciul social Asistență Personală este oferit de municipalitate prin intermediul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Ce presupune acest serviciu?

Serviciul oferă asistență și îngrijire flexibilă, centrată pe copil, menită să îmbunătățească calitatea vieții și independența copilului pentru a fi pregătit să se descurce în viața cotidiană.

Scopul acestui serviciu este de a oferi asistență și îngrijire copiilor cu dizabilități  severe, în vederea favorizării independenței și integrării acestora în societate în domeniile, protecție socială, asistență medicală, asistență instructiv-educativă, asistență informațională, acces la infrastructură, prin angajarea pentru acesta a unui asistent personal.

Grupul țintă sunt copiii cu dizabilități severe.

Cum pot beneficia de acest serviciu:

Pentru a beneficia de Serviciul social !Asistența personală” vă invităm să:

  • depuneți o cerere la Difrecția Generală pentru protecția Drepturilor Copilului din Chișinău sau la sediul serviciului ”Asistență personală”
  • anexați copiile actelor necesare
  • veți fi ghidat și asistat pentru a vă înscrie copilul în calitate de beneficiar al Serviciului
  • vă așteptăm pe adresa: mun. Chișinău, str Grigore Alexandrescu, 13. sau să ne contactați la numerele de telefon: 022 240 201067733132, email: dmpdc@mail.ru.

Nu ezita să îi oferi copilului tău tot ce este mai bine pentru el. Vă așteptăm cu drag!

ertyuytrew


Ce oferă Serviciul de zi de îngrijire a copiilor cu vârsta de la 4 luni până la 3 ani din Capitală?

Un nou serviciu dezvoltat de municipalitate, prin intermediul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, oferă toată siguranța și protecția copiilor mici din familii aflate în dificultate. Este vorba de Serviciul de zi de îngrijire a copiilor cu vârsta de la 4 luni până la 3 ani.

Scopul serviciului constă în prevenirea separării copilului cu vârsta cuprinsă de la 4 luni până la 3 ani de mediul familial, proveniți din familii defavorizate, prin asigurarea serviciilor de îngrijire și educare.

Beneficiile serviciului: Personalul angajat în serviciu are studii medicale și pedagogice. Grupele sunt dotate conform standardelor și necesităților principale ale copiilor de vârstă fragedă. Părintelui i se acordă abonament pentru transport public urban, dacă copilul este în scris în serviciu. Numărul copiilor per grupă este de 12.

Grupul țintă sunt familiile cu copii cu vârsta de la 4 luni – 3 ani aflate în dificultate.

Programul de activitate al serviciului este de luni până vineri, de la orele 07:00 până la 19:00.

Cum puteți beneficia de Serviciu?

Serviciul oferă următoarele: îngrijirea și alimentația copilului pe parcursul zilei, menținerea sănătății și igienei personale, dezvoltarea fizică și fortificarea sănătății, dezvoltare personală, a limbajului și comunicării, citirii și scrierii, formarea deprinderilor.

Pentru a beneficia de Serviciul de zi de îngrijire a copiilor cu vârsta 4 luni – 3 ani, vă invităm să:

  • depuneți o cerere la Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului din Chișinău sau la direcțiile din raza teritorială a locului de trai al familiei
  • anexați copiile actelor necesare
  • veți fi ghidat și asistat pentru a vă înscrie copilul drept beneficiar al Centrului

Vă așteptăm cu drag la următoarele adrese:

DPDC Centru, str. Bulgară 43

DPDC Botanica, str. Teilor 10

DPDC Buiucani, str. M. Viteazu 2

DPDC Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân 16

DPDC Râșcani, str. S. Lazo 27/1

Mun. Chișinău, DGPDC str. Vlăhuță 3.

Acest serviciu este oferit GRATUIT și este disponibil pentru familiile din municipiul Chișinău și suburbii care se confruntă cu diverse grade de vulnerabilitate financiară, ca urmare a unor situații involuntare de omisiune.

Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani” a fost extins în urma aprobării Regulamentului privind organizarea și funcționarea Serviciului la finele anului 2022 de către Consiliul Municipal Chișinău. Extinderea serviciului a implicat adăugarea a 60 de locuri și renovarea și dotarea completă a clădirii pentru a crea condiții optime pentru dezvoltarea copiilor. Finanțarea acestui serviciu provine din bugetul municipal și din resurse atrase de instituție, inclusiv donații de la persoane fizice, juridice și organizații necomerciale. Realizarea proiectului a fost posibilă în colaborare cu UNICEF Moldova. Aceste acțiuni se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care are ca scop
acordarea asistenței tehnice pentru asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Pentru mai multe informații despre Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, dar și despre alte servicii sociale dezvoltate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, puteți afla pe pagina www.dgpdc.md.

sdfghjhgfdsa


Serviciul social Centre de zi pentru copii și familie

Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu UNICEF Moldova, au lansat, în Capitală zece Centre de zi pentru copii în situații de risc. Scopul acestor centre este de a proteja și asista copiii în situații de risc și copiii victime ale tuturor formelor de abuz, prin activități de prevenire și servicii specializate gratuite adresate copiilor și familiilor acestora.

Centrele de zi se află în municipiul Chișinău, câte două în fiecare sector al Capitalei. Acestea acordă servicii anual pentru peste 500 de copii, adolescenți și adolescente, inclusiv refugiați.

Pentru mai multe detalii puteți contacta consultanții la numerele de telefon 022 226 100 sau la adresa de email: centrudezi10@gmail.com, care vă vor ghida în procedura de depunere a cererii.

Aceste acțiuni se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

dftgyjklkjhgf


Serviciul social Complexul de servicii sociale pentru copii în situație de stradă

Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copiilor, a dezvoltat un complex de servicii sociale destinat copiilor în situații de stradă, pentru a-i identifica și ajuta indiferent de motivul pentru care au ajuns într-o astfel de situație tristă.

Scopul Complexului de Servicii este de a oferi asistență și protecție copiilor identificați în situații de stradă în municipiul Chișinău, depistarea locațiilor noi de adăpost a copiilor în situații de stradă și intervenția imediată în soluționarea situațiilor constatate.

Grupul țintă sunt copii identificați în situație de stradă.

Serviciul presupune efectuarea raziilor zilnice, asistența timpurie și protecția copiilor aflați în situații de risc și identificați în situație de stradă.

Cum puteți ajuta copiii identificați în situație de stradă?

Atunci când ați identificat copii în situație de stradă, nu fiți indiferenți, puteți să-i ajutați în felul următor:

  • prin informarea imediată a serviciilor de poliție la numărul 112

  • prin informarea imediată a autorităților despre un caz al copilului identificat în situație de stradă – 022 442 842/ 022 226 100.

Serviciile complexului vor ajuta copiii aflați în situații de risc și identificați în situație de stradă.

Vă așteptăm la următoarea adresă:

Mun. Chișinău, str. Miron Costin, 19/1.

022 442 842067443350

fgyhujhgfd


Serviciul social ”Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani”

Mamele trebuie să fie în siguranță alături de copiii lor. Pornind de la această premisă, Primăria municipiului Chișinău, cu suportul UNICEF Moldova a lansat, în cadrul Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Serviciul social ”Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani”.

Scopul Serviciului este formarea, menținerea și întărirea legăturilor familiale ale femeilor cu copiii cu vârsta mai mare de 6 ani, aflate în situații de dificultate. Serviciul este absolut gratuit și oferă siguranță și confidențialitate beneficiarilor. Novația acestui centru ține de capacitatea și posibilitatea de a găzdui mame cu mai mulți copiii, pentru a păstra legăturile cuplului mamă-copii.

Cine poate solicita serviciile din cadrul Centrului Maternal pentru cuplul mamă-copil?

Serviciile Centrului maternal sunt destinate pentru următoarele categorii de beneficiari: mame solitare, mame minore, victime ale violenței în familie sau traficului de ființe umane, mame provenind din familii cu venituri mici, marginalizate; mame cu copii care nu au locuință, și situația în care se află prezintă un risc major pentru siguranța și sănătatea copilului; precum și cuplurile mamă-copil/copii refugiate sau deplasate internațional din cauza războiului din Ucraina.

Ce servicii sunt oferite în cadrul Centrului maternal pentru cuplul mamă-copil?

În total, Centrul poate găzdui până la 7 cupluri mamă-copil/copii (7 adulți și 13 copii) concomitent, pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea de prelungire a plasamentului pentru încă 6 luni, în caz de necesitate.

Aici beneficiarii se pot adresa non-stop, șapte zile pe săptămână. Centrul maternal oferă cuplului mama-copil servicii de găzduire (cazare), îngrijire, educație, asistență medicală, socială, psihologică și de (re)integrare.

Beneficiarele pot fi ajutate să ajungă la „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mama-copil cu vârsta mai mare de 6 ani” de către angajații Poliției sau ai Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

În caz de necesitate, sunați la 112, 022 922 555 sau 067 100 144. Liniile telefonice sunt disponibile non-stop.

Aceste acțiuni sunt realizate de Primăria Municipiului Chișinău și UNICEF Moldova în cadrul memorandumului de înţelegere Între Municipiul Chișinău și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) cu privire la acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.

fghjjhgfd


Serviciul social Centrul de reabilitare socială a copiilor ”Casa Gavroche”

Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției generale de protecție a drepturilor copilului, a dezvoltat Serviciul social Centrul de reabilitare socială a copiilor „Casa Gavroche”. Centrul a fost creat prin Decizia CMC nr. 28/7 din 04.08.2005 și este un serviciu destinat copiilor separați de părinți.

Serviciul social are drept scop asigurarea protecției temporare copiilor separați de părinți și de (re)integrare familială și/sau incluziune comunitară și socială, precum și dezvoltarea abilităților și deprinderilor copilului pentru o viață independentă.

Centrul asigură condiţii de îngrijire, întreţinere, educaţie şi dezvoltare a copilului în conformitate cu particularităţile de vârstă, individuale, starea de sănătate; promovarea dezvoltării abilităţilor şi deprinderilor copilului pentru o viaţă independentă; asigurarea accesului copilului la serviciile comunitare şi facilitarea procesului de (re)integrare familială și/sau incluziune comunitară și socială.

Este vorba despre copiii separaţi de părinți, inclusiv copiii victime ai violenței, neglijării, exploatării şi traficului și, după caz, copiii cu dizabilități accentuate și medii, cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani.

Centrul oferă toate serviciile necesare copiilor separați de părinți pentru a se dezvolta și a se încadra în comunitate, după cum urmează:

  • găzduire și întreținere;
  • dezvoltarea abilităților cognitive;
  • formarea deprinderilor de viață;
  • comportament și relaționare;
  • suport în studierea și asimilarea programelor școlare;
  • consilierea și reabilitarea psihosocială;
  • dezvoltarea abilităților și deprinderilor copilului pentru o viață independentă;
  • facilitarea procesului de (re)integrare familială și/sau incluziune comunitară sau socială.

De serviciile Centrului pot beneficia un număr maxim de 18 copii concomitent.

Adresa Centrului: str. Nicolae Dimo 11/5, telefon de contact 022-43-91-40, 022-43-83-50.


Centrul Comunitar pentru copii și tineri cu dizabilități fizice din Capitală

Centrul de Recuperare Activă şi Reintegrare Socială a Copiilor şi Tinerilor cu Handicap Fizic (CRARSCTHF) este o subdiviziune a Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului care şi-a început activitatea la 29 octombrie, 2001.

Instituţia activează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare, aprobat de către Consiliul Municipal Chişinău decizia Nr.5/9 din 6 septembrie 2001. Scopul proiectului este acela de a promova oportunitati egale pentru incluziunea sociala si participare pentru tinerii cu handicap fizic.

Misiunea: Promovarea incluziunii sociale a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, şi celor din familii social dezavantajate prin participarea activă la viaţa socială, contribuind astfel la dezvoltarea şi valorizarea potenţialului său uman.

Obiective:

  • stimularea dezvoltării copiilor şi tinerilor cu necesităţi speciale, în special a celor care locuiesc în familiile lor;
  • încurajarea unei atitudini pozitive faţă de persoana cu dizabilităţi;
  • promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova;
  • facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi, a întreţinătorilor respectivi la informaţie prin contacte, întâlniri, schimb de experienţă în domeniul recuperării şi integrării socio-profesionale a persoanelor cu dizabilităţi fizice;
  • pledarea pentru dezvoltarea şi modernizarea serviciilor de recuperare, sociale, educaţionale şi profesionale;
  • recrutarea şi pregătirea voluntarilor care vor dori să se implice benevol în procesul de creare a unui mediu prietenos atît pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi fizice, cît şi pentru copiii şi tinerii din comunitate care vor beneficia de activităţi educative, informative şi socio-culturale;
  • prevenirea instituţionalizării copiilor cu necesităţi speciale şi păstrarea integrităţii familiilor din care provin aceştia;
  • sensibilizarea opiniei publice asupra unor anumite aspecte ale problematicii copiilor şi tinerilor cu necesităţi speciale (sociale medicale, educaţionale).

Ne găsiți pe adresa bd. Traian 23/1, sau la număr de telefon +373 672 14 386.


Serviciul Social Centrul de zi pentru copii în situație de risc – un loc plin de căldură și atmosferă prietenoasă

Serviciul Social Centrul de zi pentru copii în situație de risc este esențial pentru comunitate, având un rol crucial în prevenirea și remedierea conflictelor. Acesta oferă un mediu sigur și prietenos pentru copiii care întâmpină dificultăți în procesul de integrare în familie sau societate.

Serviciul a fost creat de Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu UNICEF Moldova, în iunie 2022. Dispune de 10 centre de zi în orașul Chișinău, a câte două în fiecare sector al Capitalei, astfel capacitatea fiecărui centru constituie 28 copii, admiși pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilă prelungire.

Adresele Centrelor de zi pentru copii în situație de risc:
– str. Gheorghe Asachi nr. 49
– str. M. Lomonosov nr. 40/2
– str. Alba Iulia nr. 122
– str. Ion Pelivan nr. 15
– str. Muncești nr. 808
– str. Matei Basarab nr. 5/5
– str. Socoleni nr. 15
– bd. Mircea cel Bătrân nr. 24
– str. Podul Înalt nr. 22
– str. Titulescu nr. 15

Aici copiii beneficiază de programe de consiliere individuală sau de grup, terapie educațională, medierea conflictelor, dezvoltare personală și altele, în dependență de necesitățile fiecărui copil.

Prin implicare în diverse activități, precum ateliere creative, jocuri interactive și sesiuni de consiliere, copiii învață să comunice eficient, să colaboreze și să își rezolve conflictele în mod constructiv. De asemenea ei învață să își identifice și să-și gestioneze emoțiile, ceea ce le dezvoltă capacitatea de a se adapta situațiilor dificile de a reduce abandonul școlar și de a evita comportamentele distructive. De asemenea este stimulată și implicarea familiilor lor în proiecte care vizează împuternicirea și creșterea nivelului de independență a acestora.

Admiterea în Serviciu se realizează prin adresarea la Direcțiile pentru protecția drepturilor copilului de sector, care se găsesc la adresele următoare:

  • DPDC Botanica, str. Teilor, nr. 10, tel: 0 22 763 586;
  • DPDC Buiucani, str. M. Viteazu, nr. 10, tel: 0 22 295 027;
  • DPDC Centru, str. Bulgară, nr. 43, tel: 0 22 546 515;
  • DPDC Ciocana, str. Mircea cel Bătrân, nr. 16, tel: 0 22 331 935;
  • DPDC Râșcani, str. S. Lazo, nr. 27/1, tel: 0 22 293 467.

sdfghjjhgfd